chevron_left

UITZONDERLIJKE REIS NAAR BURUNDI EN WEST-TANZANIA

Naar de wortels van België in Afrika

 

 Wie is Peter Verlinden?

PETER VERLINDEN was meer dan 30 jaar lang VRT-journalist, gespecialiseerd in Centraal-Afrika en zo ook in het Belgische koloniale verleden. Hij is nog steeds actief als journalist en schrijver en doceert het vak 'Media en Internationale Conflicten' aan de KU Leuven. Zijn jongste boek heet Zwarte trots, witte schaamte? - Over kolonialisme en racisme, waarmee hij een aantal bijzonder actuele en controversiële thema’s aansnijdt. Peter Verlinden is ook auteur van reisboeken over Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en de Canadese provincie Québec. 

"Meer dan dertig jaar lang reisde ik door Afrika in opdracht van de VRT. Talloze reportages mocht ik er maken, gesprekken voeren, live-interventies verzorgen … over de mooie kanten van het continent en helaas ook over de tragedies."

 

 

Burundi

Het piepkleine Burundi, amper zo groot als België en bijna vergeten daar naast het grote Congo, heeft voor mij in al die jaren een heel speciale betekenis gekregen.

Hier maakte ik mijn eerste reportages als televisiejournalist op Afrikaanse bodem. Het was de eerste plek waar ik de rode aarde voelde, de geur rook van planten en bomen die ik nooit eerder gezien had, het heldere water zag stromen van de bronnen van de Nijl, waar ik de trommels hoorde van de spectaculaire ‘tambourinaires’, waar ik de Intore ritmisch zag springen tot hoog boven mijn hoofd.


Belgische verleden

Bij elke volgende reportagereis ontdekte ik meer, leerde ik bij, ook over het Belgische verleden in Burundi en in de hele Regio van de Grote Meren van Centraal-Afrika. Ik herkende de villa’s uit mijn kindertijd want het waren dezelfde Belgische architecten die in de jaren vijftig zowel thuis als in de koloniale gebieden hun ontwerpen realiseerden. Zelfs de garages en winkels hadden en hebben er oud-Belgische trekjes.

Die ervaringen dreven mij op een zoektocht naar de oorsprong van de Belgische aanwezigheid in de regio, intussen meer dan een eeuw geleden. De stoffige archieven van het AfrikaMuseum kunnen ons veel leren maar niets gaat boven het gevoel van op die plekken te staan waar de eerste Belgen in 1916 voet op Burundese bodem zetten. Zij staken het Tanganyikameer over, vanuit Belgisch-Congo, en verjoegen de laatste Duitse kolonisatoren.

 

West-Tanzania

Die Duitse kolonisatoren trokken zich terug tot in Tabora, tot vandaag een belangrijke handelsstad in West-Tanzania tussen de havenstad Kigoma (aan het meer) en Dar Es Salaam (aan de oceaan). Het was volle Eerste Wereldoorlog en die werd ook op Afrikaanse bodem uitgevochten. De Belgisch-Congolese troepen zouden uiteindelijk in Tabora hun slag winnen tegen de laatste Duitsers. Na de oorlog moesten de Belgen na heel wat gepalaver Tanzania aan de Britten laten. Burundi (en ook Rwanda) mochten ze houden, een stukje oorlogsbuit. Zo startte het Belgisch avontuur in dat stukje Afrika.

 

‘Thuisland’ België

Intussen is Burundi al langer weer onafhankelijk dan het in Belgische handen is geweest. Toch zijn de banden nooit helemaal verbroken, wel integendeel. Voor de Burundezen die naar Europa reizen bestaat er maar één ‘thuisland’ en dat is België. Belgen die naar Burundi komen krijgen er een hartelijke ontvangst. Er is altijd wel ergens een aanknopingspunt om ervaringen uit te wisselen. Tijdens de woelige politiek-militaire gebeurtenissen sinds de onafhankelijkheid (1962) bleven de Belgisch-Burundese relaties altijd overeind, hoe moeilijk ook bij momenten. Ik heb die pijnlijke gebeurtenissen meegemaakt maar ook de vele keren dat de hoop het haalde, het zoeken naar vrede, hoe wankel ook, de moed om verder te gaan, om een nieuwe toekomst uit te bouwen voor de kinderen en de kleinkinderen.
 



Verhalen van vroeger en nu

Burundi en bij uitbreiding West-Tanzania barsten van de verhalen, over vroeger en vooral nu. Die staan gegrift in de stenen en de rotsen, in de eeuwenoude bomen en in het geklots van het meer dat nooit stopt. We zullen ze oprakelen en beluisteren, uit de mond van onze gastheren en -vrouwen. Want Burundezen vertellen graag, over wat hen beroert en blij maakt, over de schoonheid van hun leven, hoe eenvoudig ook. Zeker aan Belgen met wie velen zich nog altijd verbonden voelen.

 

Wil je meer verhalen horen en dit stukje Afrika aan den lijve ervaren? Schrijf je dan in voor deze prachtige cultuurreis! 

Meer informatie over de reis en het dagprogramma vind je hier (website).

Voor boekingen en praktische vragen kan je terecht bij onze collega's van Omnia Travel via mail op cultuurreizen@omniatravel.be of telefonisch op het nummer 016/24.38.38


ZOEK EEN REIS